Preporuke o kreditiranju u stranim valutama

Bez autora
Oct 13 2011

Evropski odbor za sistemski rizik danas je objavio niz preporuka upućenih državama članicama Evropske unije, njihovim nacionalnim nadzornim telima i Evropskoj bankarskoj agenciji koje se odnose na kreditiranje u valutama koje nisu zakonsko sredstvo plaćanja u tim državama, odnosno na kreditiranje u stranoj valuti. Ove preporuke su odgovor na rizike po finansijsku stabilnost koji nastaju zbog kreditiranja nefinansijskog privatnog sektora u stranoj valuti. Kreditiranje u stranoj valuti je u državama Evropske unije zastupljeno u različitoj meri, ali je u nekim slučajevima izazvalo veliku neusklađenost između valuta u kojima privatni nefinansijski sektor ostvaruje prihode i valuta u kojima se vrši otplata kredita, što taj sektor čini osetljivijim na nepovoljna kretanja deviznog kursa. Visok stepen kreditiranja u stranoj valuti može prouzrokovati sistemske posledice u tim državama, koje se mogu preliti i van njihovih granica.

Preporuke o kreditiranju u stranim valutamaEvropski odbor za sistemski rizik danas je objavio niz preporuka upućenih državama članicama Evropske unije, njihovim nacionalnim nadzornim telima i Evropskoj bankarskoj agenciji koje se odnose na  kreditiranje u valutama koje nisu zakonsko sredstvo plaćanja u tim državama, odnosno na kreditiranje u stranoj valuti, saopšteno je iz narodne banke Srbije (NBS).   

Ove preporuke su odgovor na rizike po finansijsku stabilnost koji nastaju zbog kreditiranja nefinansijskog privatnog sektora u stranoj valuti.

Kreditiranje u stranoj valuti je u državama Evropske unije zastupljeno u različitoj meri, ali je u nekim slučajevima izazvalo veliku neusklađenost između valuta u kojima privatni nefinansijski sektor ostvaruje prihode i valuta u kojima se vrši otplata kredita, što taj sektor čini osetljivijim na nepovoljna kretanja deviznog kursa. Visok stepen kreditiranja u stranoj valuti može prouzrokovati sistemske posledice u tim državama, koje se mogu preliti i van njihovih granica.  

Kako je istaknuto, preporuke Evropski odbor za sistemski rizik se odnose na zajmoprimce bez prirodnog ili finansijskog hedžinga i bave se rizicima koje je ovaj odbor identifikovao. Kada je reč o kreditnom i tržišnom riziku, cilj preporuka je jačanje otpornosti finansijskog sistema i obezbeđivanje solventnosti novih zajmoprimaca radi smanjenja verovatnoće i ublažavanja posledica ovih rizika. Preporučeno je davanje adekvatnih informacija zajmoprimcima u vezi sa pomenutim rizicima koje bi omogućile donošenje ispravne odluke u slučaju uzimanja kredita. Takođe, kreditne institucije bi trebalo da u svoje interne sisteme za upravljanje rizikom ugrade rizike kreditiranja u stranoj valuti, što bi doprinelo boljoj cenovnoj proceni rizika.

Kad je reč o prekomernom rastu kredita uzrokovanom kreditiranjem u stranoj valuti, kao i potencijalnoj precenjenosti delova aktive, Evropski odbor za sistemski rizik državnim organima je preporučio da dodatno pooštre propise o kreditiranju u stranoj valuti. U pogledu rizika finansiranja i rizika likvidnosti, naglasili su da je potrebno da kreditne institucije uspostave održive sisteme finansiranja. Jedna od glavnih karakteristika takvog pristupa je poštovanje načela reciprociteta, što znači da finansijskim institucijama koje odobravaju prekogranične kredite ili posluju preko svojih filijala u drugim državama članicama njihovi matični regulatori treba da propišu uslove kreditiranja u stranoj valuti koji su bar podjednako strogi kao i važeći uslovi u državi domaćinu, dodaje se u saopštenju.

U zavisnosti od vrste preporuke i institucije kojoj je upućena predviđen je rok za sprovođenje ovih preporuka u rasponu od juna 2012. do decembra 2013. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik